Dla ZUS jogurty, batoniki i owoce są posiłkami

Dla ZUS jogurty, batoniki i owoce są posiłkami

Zasilenie karty przedpłaconej, której pracownik może używać m.in. do zakupu przekąsek, nie jest wliczane do podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne - wskazał ZUS w indywidualnej interpretacji.

O indywidualną interpretację wystąpił do ZUS pracodawca, który chce zaoferować pracownikom świadczenie pozapłacowe w formie kart przedpłaconych umożliwiających zakup posiłków. Środki, w wysokości nieprzekraczającej 450 zł miesięcznie, będą cyklicznie przekazywane pracownikom na imienne karty przedpłacone lub ich odpowiedniki w formie aplikacji mobilnej. Zasady używania kart zostaną określone w wewnętrznym regulaminie. Zgodnie z jego zapisami, pracownik będzie mógł przeznaczyć dofinansowanie wyłącznie na zakup posiłków i przetworzonych produktów gotowych do spożycia. We wniosku o interpretację firma wskazała, że rozumie przez to m.in.:

  • dania gotowe dostępne w placówkach gastronomicznych lub handlowych,
  • konserwy, produkty w słoikach, zupy instant, produkty garmażeryjne, wędliny,
  • produkty nabiałowe, w tym sery topione, twarogi, jogurty, inne produkty mleczne w opakowaniach,
  • pieczywo, batoniki, gotowe desery, owoce.

Ze środków na kartach pracownicy nie będą mogli natomiast kupować artykułów spożywczych typu makarony, kasze, ryże, mąki czy surowe mięso, cukru, jaj ani ryb, artykułów chemicznych, napojów alkoholowych, artykułów elektronicznych, kosmetycznych, przemysłowych, odzieżowych, tytoniowych ani paliw. Pracownicy będą zobowiązani, aby każdą płatność udokumentować poprzez dołączenie zdjęcia paragonu w aplikacji. Umożliwi to kontrolę, czy środki zostały wydane zgodnie z ich przeznaczeniem. Środki wykorzystane niezgodnie z tymi zasadami pracownik będzie musiał zwrócić.

Firma jest zdania, że taki przychód jest dla pracownika przychodem ze stosunku pracy, nie stanowi jednak podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe. Korzysta bowiem ze zwolnienia na podstawie $2 ust. 1 pkt 11 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe. Zgodnie z tym przepisem, podstawy wymiaru składek nie stanowi wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu oraz wartość otrzymanych przez pracowników bonów, talonów, kuponów i kart przedpłaconych uprawniających do nabycia wyłącznie posiłków w placówkach gastronomicznych lub handlowych - do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 450 zł.

Pobierz lub wypełnij w programie druki ZUS
Sprawdź listę druków ZUS, które wygodnie wypełnisz w naszym programie, bądź pobierz ich wzory w formacie PDF.
Sprawdź druki-formularze ZUS

Inne płatności mogą być technicznie możliwe

Oddział ZUS w Gdańsku zgodził się z tym stanowiskiem. Analizując przepis, na który powołał się wnioskodawca, wskazał, że z podstawy wymiaru składek wyłączona jest m.in. wartość otrzymanych przez pracowników kart przedpłaconych uprawniających do nabycia wyłącznie posiłków w placówkach gastronomicznych lub handlowych - do 450 zł miesięcznie. Sam fakt, że karty technicznie umożliwiają również zakup innych artykułów nie jest przeszkodą do zastosowania tego zwolnienia pod warunkiem, że opłata z nich wydatkowana zostanie przeznaczona wyłącznie na zakup posiłków i przetworzonych produktów żywnościowych. Wtedy jednak pracodawca powinien zastosować rozwiązania minimalizujące ryzyko nadużyć. Aby przychód uzyskany przez pracownika mógł być zwolniony z podstawy wymiaru składek, to na zainteresowanym spoczywa ciężar udowodnienia, że istnieją przesłanki do zastosowania zwolnienia.

ZUS uznał następnie, że w sytuacji opisanej we wniosku te przesłanki zostały spełnione.

Obiad zwolniony ze składek, pojemnik na obiad - już nie

Źródło: decyzja nr 402 ZUS Oddział w Gdańsku z 6 sierpnia 2025 r. (DI/200000/43/763/2025).

Piotr Ceregra

autor: Piotr Ceregra

Redaktor serwisów e-pity.pl i jpk.info.pl. Dba o to, by treści prezentowane w tych serwisach były nie tylko wartościowe i ciekawe, ale także poprawne językowo.

więcej artykułów autora

tytuł artykułu: Jogurty, batoniki i owoce są posiłkami